• Forside
Start ditt festivalbesøk her

Til daglig driver hun husmorskole og matkurs ved Hamar i Hedmarken. I mai kommer Charlotte Mohn Gaustad, tidligere elev ved kokkelinja på Tynset, tilbake til regionen for å inspirere og skape nye matopplevelser for festivalpublikummet.  

 I flere tiår har Mohn Gaustad vært en inspirator og pådriver for det norske måltid, og som bygdejente er det norske råvarer i sesong, ville vekster og lokale produkter som ligger hjertet nærest. I mai er hun booket inn for å bidra i utviklingen av Norsk Spekematfestival.

”Jeg ønsker å bidra til at folk blir mer opptatt av kvalitet og bakgrunnen til råvarene. Vi må ta vare på kunnskapen om mat som en del av kulturen vår på lik linje med kunst, musikk og arkitektur. Jeg synes det er viktig å formidle våre rike mattradisjoner som er basert på lokale råvarer i sesong"– Charlotte Mohn Gaustad

Streng disiplin på Tynset

For Mohn Gaustad betyr det mye å få være tilbake på Tynset. Da hun startet sin utdannelse het det seg at den beste kokkelinja var på Tynset, og hun minnes en tid med streng disiplin på skolekjøkkenet som virkelig tente kokke-nerven i henne. I samarbeid med skolen der hun en gang ble inspirert til å fortsette med matfaget, er hun nå en av hovedattraksjonene i festivalprogrammet som ble sluppet i starten av mars

Mohn Gastad tar oppdraget seriøst og gleder seg til arrangementet: Det er en stor ære å få være med og løfte frem spekematen vår. Dette er noe av ryggraden i norsk matkultur - ekte håndverk med lange tradisjoner, forteller hun. Og det er ikke bare maten som står i sentrum, hun understreker også betydningen av Tynset som arrangørsted: Det er viktig at det nå blir mer aktivitet på det innerste Øst-land. Det trekker mer oppmerksomhet til bygda, der hvor det hele startet.

Avslutningsvis røper Charlotte et spekemattips til norske hobby-kokker: Jeg liker å anrette ulik spekemat utover en fjøl sammen med en byggrynssalat, akevittflambert frukt, bitter ruccula, litt lokal ost og honning.

Kort om Charlotte Gaustad Mohn

Etter bestått fagbrev som kokk i 1996 ved Restaurant Blom i Oslo har Charlotte jobbet som kokk ved en rekke ulike restauranter, alt fra de ærverdige, til de mest funky restaurant-barer, fra Tynset i Østerdalen til London. Hun har vunnet flere priser, blant annet en andreplass i Young Chef of the Year i Storbritannia i 1999, og en tredjeplass i Årets Hulda i 2003. I 2005 ble hun tildelt Norges Bondelags kokkestipend. De siste årene har Mohn invitert publikum hjem til seg. I perioden 2003 til 2010 driftet hun familiens kurs- og konferansested, Opaker Gård i Solør, som ble tildelt Reiselivsprisen i 2007. I dag driver hun Fjøset på Markestad. I tillegg har hun jobbet som frontfigur i tv-reklamene til Matprat.no og alternert med Arne Brimi i Dagbladets matspalte fra 2006-2013. 

Samarbeidspartnere

  • Padriver Og Lagspiller1
  • Innovasjon Norge Logo
  • Fylkesmannen
  • Nofima Rgb Hy
  • Rørosmat
  • Nortura
  • Tynset Kommune
  • Meskano
  • Tynset Næringsforening
  • Tynset Arrangement
  • Tolgaos
  • Cmyk Sb1 Hedmark Verti Pos
  • 10401983 1630192250544063 1902857685830564156 N