• Forside
Start ditt festivalbesøk her
Pressemelding

Et tilbakeblikk på 2016

Politikere, næringslivstopper, kokker, bønder og matentusiaster var samlet da Norsk Spekematfestival hadde offisiell åpning torsdag 26. mai. Festivalen, som arrangeres for aller første gang, ønsker å rette fokuset mot spekematen, lokalprodusentene og de gode norske smakene.

Den første offisielle dagen av festivalen var dedikert til bransjen, hvor spennende foredragsholdere geleidet publikum gjennom et innholdsrikt matseminar. Underveis ble det servert storslått spekematlunsj, og dagen ble avsluttet med festmiddag for 200 påmeldte gjester med en treretters meny tilberedt av Arne Brimi og hans medarbeidere på Vianvang, i samarbeid med kokkeelever ved Nord-Østerdal VGS.

Småskala- og lokalprodusenter i sentrum  

Fylkesordfører Dag Rønning, ordfører Merete Myhre Moen, og matinspirator Arne Brimi ønsket velkommen til den offisielle åpningen av Norsk Spekematfestival og matseminar på Nord-Østerdal VGS. Det var store navn på programmet denne dagen, og norsk spekemat og landbruk var den røde tråden. Regiondirektør i NHO innlandet, Åge Skinstad, snakket om økt verdiskapning innen matproduksjon, Halvor Hektoen, pro-rektor på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, snakket om landbrukets bidrag til det grønne skiftet, og konsernsjefen i Grilstad, Odd Arne Dalsegg, snakket om spekevarer og norsk tradisjonsmat sin plass i fremtidens kosthold.

Seminaret ble avsluttet med en debatt mellom produsenter, dagligvarekjeder og politikere, hvor blant andre Knut Storberget (Arbeiderpartiet), Trygve Slagsvold Vedum (Senterpartiet), Konsernsjef i Nortura Arne Kristian Kolberg og Styreleder i Rørosmat Ingulf Gålåen deltok.

Publikumsfest fredag til søndag

Spekematfestivalen er delt opp i tre deler, med fagdagen som første segment. Det største programmet, selve publikumsfestivalen, foregikk fredag og lørdag, med gårdsbesøk som avsluttende program på søndag. Da åpnet flere gårder i regionen dørene for publikum i regi av Tynset Bondelag.

Solen skinte på Tynset da festivalen åpnet dørene fredag morgen, og været sviktet heller ikke utover dagen. 30 utstillere hadde rigget seg til på gaten, i telt, og i en gigantisk Lavvo midt på torget foran kulturhuset i Tynset sentrum. Her kunne de besøkende teste ut smaksprøver, prate med lokalprodusenter og kjøpe meg seg produkter basert på lokale råvarer. I tillegg til utstillerbodene ble det avholdt en rekke underholdningsaktiviteter for publikum, blant annet konserter, kunstutstilling med Pushwagner, en egen matopera, mat- og ølkurs og mye mer.

Kåring av Norges skinkehovedstad

Største aktiviteten på publikumfestivalens program var kåringen av Norges skinkehovedstad med ordførerduell mellom Tynset og Stranda kommune, en uformell men viktig duell mellom ordførerne i to av landets viktigste skinkedestinasjoner. Duellen handlet ikke så mye om hvilken kommune som har den beste skinken, Stranda eller Santa Kristina, men heller om hvilken kommune som kunne gjøre seg fortjent til å bli kalt skinkehovedstaden. Ordførerne ble da utfordret gjennom smakstest, styrketest og kunnskapstest. Stranda gikk av med seieren, og mottok vandrepokalen for landets skinkehovedstad. Tynset var ingen dårlig taper, og takket for kampen med et løfte om revansj neste år.

Arrangørene bak festivalen sitter godt fornøyd igjen etter en vellykket premiere på en festival man håper skal gjentas i mange år fremover.

Samarbeidspartnere

 • Padriver Og Lagspiller1
 • Innovasjon Norge Logo
 • Fylkesmannen
 • Nofima Rgb Hy
 • Rørosmat
 • Nortura
 • Tynset Kommune
 • Meskano
 • Tynset Næringsforening
 • Tynset Arrangement
 • Tolgaos
 • Cmyk Sb1 Hedmark Verti Pos
 • 10401983 1630192250544063 1902857685830564156 N